Havalandırma Sistemleri

Havalandırma çoğu mekanın en büyük problemlerindendir. Kalabalık ortamlarda, iş yerlerinde, fabrikalarda, hastanelerde sürekli olarak havanın solunduğu ve kirlendiği yerlerde havalandırma büyük önem taşımaktadır. Kapı ve pencerenin yeterli olduğu küçük alanlarda havalandırma kolaylıkla halledilebilmektedir. Evler odalar küçük muayenehane gibi yüz ölçümü az olan yerlerde sık sık pencere açılarak temiz hava alınır. Ancak otellerde, AVM’lerde, fabrikalarda, sanayilerde daha ciddi sorun olan havalandırma problemi için farklı çözümler üretmek gerekmektedir. Havalandırma sistemleri bu ihtiyaca çözüm olarak geliştirilmiş sistemlerdir. Bir kapalı ortamdaki kirli havanın sirküle edilerek dolaşıma girmesini ve bu dolaşım esnasında filtreden geçerek temizlenmesini sağlayan sisteme havalandırma sistemleri denmektedir. Havalandırmanın insan sağlığı için önemini bütün sektörler kabul ettiği için havalandırma sistemleri de çoğu alanda kullanılmaktadır.

Havalandırma sistemleri binaların yapım aşamasında kurulabileceği  gibi sonradan da eklenebilmektedir. Havanın emilmesini ve geri itilmesini yanı havanın hareketini sağlayan havalandırma fanı, havanın nakledilmesini sağlayan hava kanalları veya borular, havanın akış hızını kontrol eden menfez gibi bölümlerden oluşmaktadır. Her parçanın ayrı ayrı büyük önemi vardır. Havalandırma sistemi kurulurken ilk olarak kurulacak mekanın özelliği analiz edilir. Kaç metrelik kanallar kullanılacağı, yerleri ve şekilleri planlanır. Akabinde bu palana uygun şekilde havalandırma parçaları temin edilir. Kurulum işlemi tamamlandıktan sonra havalandırma sistemi çalışmaya hazır demektir. Kısa bir sürede ve kolayca tamamlanıyor gibi görünse de havalandırma sistemini kurmanın büyük incelikleri vardır. Öncelikle boruların yerlerinin belirlenmesi çok önemlidir. Havanın rahat hareket edemeyeceği veya ağırlığın ters yönde kalarak sirkülasyonun tamamlanamayacağı yerlere kurulmaması için gerekli hesaplamaların yapılması gerekmektedir. Pek çok türü olan fanın modeli seçilirken kullanılacağı alan ve alanın büyüklüğü göz önünde bulundurulmalıdır. Salyangoz tipi, kare, çatı tipli, plastik, hücreli gibi çeşitleri olan fan farklı alanlarda farklı amaçlarla kullanılmalıdır. Havalandırma sisteminin kurulacağı yer için en uygun ve en kaliteli malzemeyi işinde profesyonel ekip belirlemektedir.

Havalandırma sistemlerinin temiz hava sağlamanın yanında farklı faydaları da vardır. sürekli temiz hava sağlayarak insanların daha sağlıklı, enerjik ve ferah olmasını sağlamanın yanında ortamdaki bakteri ve mikropların da barınmasını engelleyerek hastalık riskini azaltmaktadır. Böylelikle hem dinç hem de sağlıklı çalışanlar için zemin hazırlar. Pis ve kötü kokuları da ortadan kaldıran havalandırma sistemleri çalışma ortamının güzel kokmasına yardımcı olur. Oda sıcaklığını göz önünde bulundurarak hava temizleme işlemi yaptığı için ortamın ısısının sabit e insan için en uygun sıcaklıkta olmasını sağlar. Isı dengesi yaparken bir yandan da nem ölücümü yaparak herkesin daha rahat nefes almasına olanak sağlar. Bunca faydasının olması havalandırma sistemlerini daha da cazip hale getirmektedir.

Havalandırma sistemleri özellikle endüstriyel alanlarda tercih edilmektedir. Fabrikalarda veya özel imalathanelerde ortaya çıkan kirli havanın ve zararlı gazların insana etkisini ortadan kaldırmak için havalandırma sistemlerinin kullanılması şarttır. Aksi hale kalıcı olarak sağlık problemleri doğabilmektedir. Kimyasal malzemeler kullanan fabrikalarda emiciliği daha yüksek fanlı havalandırma sistemleri tercih edilmektedir. Bunun sebebi kimyasal gazların çok hızlı ve etkili şekilde ortamdan uzaklaştırılmak istenmesidir.

Havalandırma sistemlerini üreten ve kurulumunu yapan pek çok firma bulunmaktadır. Hava Form, Fon Klima, Aydınlar Havalandırma gibi pek çok firma imalat işini yapmaktadır. Her şehirde bu işi yapan titiz çalışan firma bulunmaktadır. Havalandırma sistemi kurulmadan önce işi yapacak firma ile işin incelikleri tek tek konuşulmalıdır. Kullanılacak malzemenin kalitesi, yoğunluğu, dizaynı, türü vs önceden belirlenmelidir. Bu sayede her iki taraf da memnun kalır.